Amikor váratlanul becsenget a parókiára az élő történelem

Váratlan vendégek csengettek csütrötök délelőtt a Fancsali parókia ajtaján. ifj. Tessényi Kornél és felesége látogattak meg minket. id. Tessényi Kornél 1942 és 1953 között volt Fancsalon lekipásztor. Az ifjabb Kornél itt élt 11 éves koráig. Később még Hegyeshalomban és Budapesten is laktak,majd 1956-ban, regényes úton, egy hegyeshalomi ismerősük biztatására, Chicagoba disszidáltak. Onnan aztán Texas államba, Houstonba költöztek és ott telepedtek le. Ifj. Tessényi Kornél itt alapított családot és onnan jött most el, több mint 66 év után és mintegy 9500 km utazva.

A látogatás közben megosztotta velem Kornél, a régi parókán előjött emlékeit. Felesége, aki most járt először Fancslaon,  mélyen meghatódott mikor meglátta, hol nőtt fel kedvese. Természetesen nem csak a régi parókáit néztük meg, hanem a templomot is meglátogattuk, ahol minden vasárnap “kötelező” jelenése volt, a fiatal lelkész gyereknek. Kornél meglátva a régi templomot, elérzékenyült ,és kapva kapott az alkalmon, mikor felajánlottam neki, hogy menjen fel a szószékre. Ott felevenítette édesapja mondatait:”Higgyetek Jézusban!” hirdette a szószékről és miközben beszélt, akaratlanul is felidézte apja gesztusait és mozdulatait. Ezután az orgonát is megnéztük, ahol megmutatta, hogy gyerekként, hogyan fújtatták testvérével a hangszert hétről hétre.

Nagyon megerősítő és felemelő volt számomra ez a látogatás. Mindig jó tudatósítani azt, hogy nem velünk kezdődött egy szolgálat egy adott gyülekezetben és jó volt ebből a látogatásból is erőt merteni, hogy reménység szerint nem is velünk fog végződni. Istennek adunk hálát a Tessényi családért és ezért a látogatásért is!

Ma szó szerint becsengetett hozzám az élő egyháztörténelem, és mitán elbúcsúztunk és visszamentem a családomhoz ránéztem a gyermekeimre és arra gondoltam vajon ők hogyan emlékeznek majd vissza 60 év múlva, milyen volt itt Fancslaon?

 

Galéria:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.